Η επιστήμη του Υποχλωριώδους Οξέως

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟΥ ΥΠΟΧΛΩΡΙΩΔΟΥΣ ΟΞΕΩΣ

Γενικές πληροφορίες για το HOCI

Το υποχλωριώδες οξύ HOCl παρασκευάστηκε πρώτη φορά in vitro το 1834, από τον Γάλλο χημικό Αντουάν Ζερόμ Μπαλάρ. Το HOCl,εμφανίζεται σε χαμηλές συγκεντρώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα μέσα στο ανθρώπινο σώμα, και έχει αντιμικροβιακή δράση. Το υποχλωριώδες οξύ (HOCl) δημιουργείται in vivo με τη δράση του ενζύμου μυελοπεροξειδάση (MPO), το οποίο εκλύεται από φαγοκύτταρα, όπως τα ουδετερόφιλα μετά τη διέγερσή τους, για την καταπολέμηση λοιμώξεων.

Δρα εναντίον ενός ευρέος φάσματος μικροοργανισμών καθώς μπορεί εύκολα να διαπερνά τις βιολογικές μεμβράνες. Σήμερα,διαλύματα υποχλωριώδους οξέος χρησιμοποιούνται παγκόσμια σε χειρουργικές επεμβάσεις, για καθαρισμούς τραυμάτων,ως οφθαλμικά διαλύματα,ρινικά,σε εγκαύματα,φλεβικά & αρτηριακά έλκη,έλκη κατάκλυσης, ως συμπληρωματικές θεραπείες για δερματικές λοιμώξεις, και πολλές άλλες εφαρμογές.

Η δράση του HOCl δεν είναι κυτταροτοξική για ανθρώπινα ή ζωικά κύτταρα. Αυτό σχετίζεται με την παρουσία του στο ανοσοποιητικό σύστημα των θηλαστικών. Στη βιομηχανία καλλυντικών χρησιμοποιείται ως καθαριστικό για το δέρμα, το οποίο ωφελεί αντί να προκαλεί ξήρανση.

Επειδή το HOCl έχει ιοκτόνο, μικροβιοκτόνο, βακτηριοκτόνο, μυκητοκτόνο δράση ενάντια στα δερματικά παθογόνα, βοηθάει στην μείωση του κνησμού, σε περιπτώσεις ψωρίασης, ακμής, ατοπικής δερματίτιδας. Είναι πολλαπλάσια ποιο δυνατό ενάντια σε παθογόνους μικροοργανισμούς, από το υποχλωριώδες νάτριο NaOCl.

Scroll to top